Jordy Schuijl
Restaurant RJ

Jordy Schuijl geeft restaurant Robbenjager nieuw elan

‘Soms kijken gasten ervan op dat ik zo jong ben, maar ik werk al vanaf heel jonge leeftijd in de horeca. Op m’n elfde stond ik al borden te wassen bij de Eilandkeuken. Tijdens en na mijn opleiding heb een uitstekende leerschool gehad door stages en werk bij gerenommeerde restaurants. Ik ben er nu klaar voor om voor mezelf te beginnen.’ Jordy Schuijl (21) opende dit voorjaar Restaurant & Winebar RJ, naast Vakantiepark De Robbenjager, aan de Vuurtorenweg.

Als wij Jordy spreken wordt er in zijn nieuwe restaurant RJ nog volop gewerkt. In het interieur worden de puntjes op de i gezet en in de keuken is kok Stefan nieuwe gerechten aan het uittesten voor de kaart. Ondertussen wordt er schoongemaakt en lopen monteurs en ICT’ers nog in en uit. Jordy vertelt onverstoord verder. Deze telg uit de ondernemersfamilie Schuijl, is er ien van Marc en Simone Schuijl, eigenaren van Vakantiepark De Robbenjager. Aan hectiek is hij wel gewend.

Ingrijpende verbouwing
Ondanks zijn jeugdige leeftijd weet Jordy precies wat hij wil. Heel doordacht stippelde hij in de afgelopen jaren zijn loopbaan uit, met als doel voldoende ervaring en kennis opdoen om daarmee zijn droom te kunnen verwezenlijken. ‘In het najaar van 2020 kwam het restaurant bij De Robbenjager vrij uit de verhuur en kreeg ik de kans om in te stappen. Dat was een fantastische mogelijkheid om mijn eigen restaurant te beginnen.’ Er volgde een ingrijpende verbouwing. Met hulp van een binnenhuisarchitect werd het complete interieur vervangen en werden Jordy’s ideeën professioneel uitgewerkt. De keuken werd fors uitgebreid, de bar veranderde van plek, er kwamen nieuwe meubels en er werd een prominente plaats ingericht voor de imposante wijnkasten. Want behalve restaurant is RJ ook een wijnbar. Het al bestaande terras rechts naast de ingang is mooi gepimpt en aan de linkerkant is een loungeterras ingericht, dat ook door kleinere groepen kan worden afgehuurd.

Aanvankelijk zou Jordy 23 maart de deuren openen, maar corona gooide roet in het eten. ‘We zijn gestart met take-away omdat we niet open mochten. Leuk is anders, maar het was nu eenmaal niet zo op dat moment. Hopelijk kunnen we binnenkort wel volledig draaien.’

Harde leerschool|
Horeca heeft al snel een grote aantrekkingskracht op Jordy. Na de OSG wil hij naar de hotelschool in Maastricht. Vanwege de afstand kiest hij uiteindelijk tot voor het Horizoncollege in Heerhugowaard, waar hij de richting horecamanagement kiest. Als bijbaantje werkt hij bij zijn ouders, en in de keuken en bediening van Boutique Hotel Texel. ‘Voor mijn opleiding liep ik stage in de keuken van Restaurant Bosq. Mijn tweede stage was in De Nederlanden in Vreeland, van topkok Wilco Berends. Dit restaurant heeft een Michelinster. Zes maanden liep ik mee in de bediening. En na het afronden van mijn studie heb ik er nog een periode in de keuken gewerkt, uiteindelijk als chef de partie. Een fantastische tijd waarin ik veel heb geleerd. Wilco en Caroline Berends hebben mij leren denken en kijken als een restaurateur. Nog steeds hebben we een warme band en kan ik op hen terugvallen voor advies en wijze raad. Gezamenlijk gaan we nog een avond organiseren waarop ik samen met m’n oude chef ga koken.’

Koken op sterrenniveau is topsport. ‘Die periode in De Nederlanden was een harde leerschool. Het is keihard werken en lange dagen maken.’ Voor zijn eigen restaurant had Jordy inmiddels een ander concept in gedachten. ‘Door die verschillende stages heb ik ontdekt wat ik met mijn restaurant culinair aan Texel zou kunnen toevoegen. Op onze kaart vind je nieuwe creaties en we geven onze eigen touch aan bekende klassiekers. Daardoor worden ‘gewone’ gerechten toch speciaal. Pure smaken vinden wij heel belangrijk. We maken culinaire creaties met een Texelse twist.’

Wijnbar
RJ is niet alleen een restaurant, maar ook een winebar. ‘Dat komt door mijn passie voor wijn. Ieder jaar bezoek ik een wijnstreek en dit jaar rond ik de opleiding tot sommelier af. Daarnaast verzamel ik bijzondere wijnen en champagnes. Soms ben ik jaren bezig om een specifieke wijn te bemachtigen. Het is geweldig als het dan lukt! Om mijn liefde voor en kennis van wijn te delen, is RJ dus ook een winebar. Je kunt er al onze kwaliteitswijnen per glas bestellen. Dat maakt het nog leuker om eens wat nieuws te proberen. Bovendien kunnen we daardoor ook mooie wijnspijzen maken met vlees en vis.’ Restaurant & Winebar RJ behoort tot het selecte gezelschap van Champagne Barons de Rothschild Ambassadeurs. Dit wijnhuis van de bekende familie Rothschild is gevestigd in het hart van de beroemde wijngaarden van de Grands Blancs, in het deel van de streek Champagne waar Chardonnay een prominente plaats inneemt. ‘Als enige restaurant op Texel serveren wij Champagne van Rothschild per glas.’ Alle wijnen en champagnes staan in wijnkasten, waarvan de temperatuur zodanig is afgesteld, dat iedere wijn op de meest optimale temperatuur geserveerd kan worden. ‘Daarbij houden we bijvoorbeeld ook rekening met de buitentemperatuur en de drukte binnen.’

Lokale samenwerking
Jordy wil waar dat kan werken met lokale en/of regionale producten. ‘Er zijn echt mooie Texelse producten met fantastische smaken. Die willen we graag in de keuken hebben. Waar dat kan, gaan we samenwerken met Texelse producenten en leveranciers. Onze vis en schaaldieren komen bijvoorbeeld via Peter Bongaards van de Texelse Visspecialist. Dat zijn korte lijnen en ook bij Peter staat kwaliteit voorop. Net als wij wil ook hij constant de beste kwaliteit bieden. Bovendien kan hij precies leveren wat ik wil hebben en in de juiste porties. Zo wil ik bijvoorbeeld per se Gillardeau oesters serveren, omdat die op een manier worden geteeld waardoor ze vleziger en smakelijker zijn. Ook die levert de Texelse Visspecialist.’

Door: Louise van der Sluis, foto: Stefan Krofft
Publicatiedatum: juni 2021

Word nu abonnee

ontvang 4 nummers voor € 24,95